Kuchyňa
Grécka kuchyňa:
Grécka strava je založená vždy na čerstvých surovinách, či už ide o zeleninu, ryby, mäso, ktoré sú pripravované na olivovom oleji s rôznymi koreninami.
Začneme s mezedes - týchto chuťoviek – predjedál, si objednáme niekoľko a prinesú nám ich na malých tanieroch. Môžu to byť zeleninové šaláty, teplé a studené pochúťky. Ako „doprovod“ poslúži klasický grécky aperitív – ouzo, ktorý Gréci nikdy nepijú samotné. Už keď máme pocit, že nevládzeme, prídu na rad hlavné jedlá. Okrem klasických gréckych jedál si môžeme vybrať z množstva rýb a darov mora. K hlavnému jedlu je nutné kvalitné víno z najznámejších vinárských oblastí (značky ako Tsantali, Boutari, atď.), alebo si zvolíme rozlievané miestne víno v karafe. Niektorým chutí retsina (víno s príchuťou živice). Na záver si dáme sladučký grécky jogurt s medom alebo baklavu so šálkou horúcej café ellinikó alebo pohárom osviežujúcej studenej kávy – obľúbeného frappé.
Môžeme spomenúť celý rad reštaurácií v Grécku. Okrem klasických taverien, psarotaverien (rybie taverny) či ouzérií nájdeme vo väčších ostrovných mestách, mnohokrát v rámci hotela, aj drahé luxusné reštaurácie ponúkajúce špeciality medzinárodnej kuchyne i tej gréckej. Nech už ide o akúkoľvek reštauráciu, jednu vec majú všetky spoločné. Všade znie hudba – väčšinou grécka, ktorá hrá v živote Grékov rovnako dôležitú úlohu, takisto ako dobré jedlo.